7d5d243991b21a4589718b4a343b288b

WYMIESZAJ ZE SOBĄ dwie szklanki mąki pszennej, jedną szklankę soli, jedną łyżeczkę kwasku cytrynowego, dwie szklanki ciepłej wody, dwie łyżki oleju.

DODAJ KOLOR na przykład kakao, cynamon, mieloną paprykę, kurkumę (szafran), sok z malin, sok z marchwi, sok z jagód, sok z buraka, sok ze szpinaku, wywar z kapusty czerwonej,  wywar z łupin cebuli (tak, jak do barwienia pisanek), proszek z czarnej porzeczki, ekstrakt z czarnego bzu, ekstrakt z hibiskusa, napar z herbaty (również owocowej, co nada zarówno kolor, jak i zapach), napar z kawy, budyń czekoladowy, barwnik spożywczy.

DODAJ ZAPACH na przykład wymienione wcześniej przyprawy, które służą także za barwniki, wanilię, miętę, gałkę muszkatałową, startą skórkę pomarańczy lub cytryny, mieloną kawę, rumianek, naturalny olejek eteryczny.

ZAGOTUJ NA JEDNOLITĄ MASĘ.

 


MIX 2 glasses of a flour, 1 glass of salt, 1 tbsp of citric acid, 2 glasses of warm tap water and 2 tbsp of vegetable oil in a large bowl.

ADD SOME COLOUR e.g. cocoa, cinnamon, grinded paprika, turmeric, raspberry juice, carrot juice, blackberry juice, beetroot juice, spinach juice, red cabbage brew, onion shells brew, black currant powder, elderberry extract, hibiscus extract, fruit tea brew (should add some fragrance too), coffee brew and last but not least food colouring.

ADD FRAGRANCE e.g. vanilla, mint, grinded orange zest, grinded coffee beans, chamomile, natural ethereal oils.

COOK UNTIL SMOOTH STIRRING OCCASIONALLY.

 

 

Podoba Ci się ten wpis? Podaj dalej!Share on Facebook
Facebook
0